Всеукраїнська громадська організація
"Українське Реєстрове Козацтво"

До міцної держави та добробуту народу України через духовність і патріотизм кожної людини

Новини козацтва

Головна
Новини УРК
Фото та відеосюжети

Документи УРК

Статут
Положення
Присяга
Гімн УРК
Однострій
Законодавство
Накази, розпорядження
Угоди

Організація УРК

Генеральна старшина
Керівництво
Умови прийому
Газета "Україна Козацька"
Козацька музика
Діаспора
Історія
Наша адреса

Посилання

ВПДП
Інститут проблем
штучного інтелекту
МОН і НАН України
Сайти організацій та
представництв УРК
Наші колеги

Печать
Хоч малий горщик, та м’ясо варить

Нажмите для увеличения

За вікнами «реве, стогне хуртовина», січень січе, лютий лютує, а в хаті – затишно й тепло. В печі весело палахкотить вогонь, а на печі шкварчить, булькає, пихкає… Тут чаклує господиня – готує вечерю. Вправно використовує кухонне начиння, посуд. Найголовніша роль завжди відводилася, безперечно, горщику - глиняному посуду, в якому варили їжу. Для перших страв використовували «борщівник», для других – «кашівник». Був іще «горнець» - горщик середньої величини, а зовсім маленький – «горнятко». Про важливість цієї посудини в житті наших предків свідчать численні обряди. Так, під час обіду на честь новонародженого розбивали горщик з кашею. Мати дитини пила непочату воду з горщика, щоб було багато молока. Коли дитина вперше йшла до школи, батьки несли горщик з кашею, щоб «наука йшла на ум». У великих горщиках готували «гуртову кашу» для тих, хто виконував якусь спільну роботу. Сьогодні глиняні горщики замінили металеві каструлі, але й глиняні стають у пригоді. Чи є щось смачніше від запеченої картоплі, або м’яса, або грибів, що на свята готують для кожного гостя в окремому невеличкому горщику!

Для зберігання продуктів мали глечики. Це висока, кругла, переважно глиняна посудина, в якій тримали молоко. Виготовляли їх майстри-гончарі. Замішували глину, ставили на гончарний круг, руками формували глечик. Прикрашали його орнаментом, а святковий посуд ще й глазурували спеціальним розчином – «поливою», щоб він мав блискучий вигляд і довше служив. Пригадуєте в «Енеїді» - «тут їли різнії потрави, і все з полив’яних мисок»? У глечиках, крім молока, зберігали сметану, компот. З цією посудиною пов’язані й певні народні уявлення: глечик у деяких місцевостях символізував стрункість, для новонароджених дівчат гріли воду у високих глечиках, щоб стан був гнучким та високим. А якщо глечик б’ється, то, казали, на щастя. Хоча фраза «розбити глека» має і прямо протилежне значення – посваритися. Ще одна посудина з глини, але вже для подавання готових страв, - макітра, глибока миска з високими краями, з розписаними зовнішніми боками. Як апетитно виглядають у макітрі вареники, картопля, капуста! У ній зручно розтирати мак, зерно для куті, розминати картоплю.

Нажмите для увеличения

Сучасні майстри кухарського мистецтва наділяють керамічний посуд майже чарівними властивостями. Кажуть, ніби він здатний витягувати з людей негативну енергію, наповнювати чистотою і силою, накопиченою віками. Широко відомі лікувальні властивості червоної глини та її здатність виводити шлаки з організму. Тому їжа, приготована у такому посуді, дуже корисна і смачна. А ще структура глиняного посуду така, що він здатний сам регулювати температуру й вологість. Чай у керамічному посуді залишається теплим протягом кількох годин, а вода навіть у спеку залишається прохолодною. Варення та соління без кришок могли зберігатися до наступного врожаю, молоко і масло у глечиках довго залишаються свіжими. Тож як добре, що в наших оселях і досі зберігається глиняний посуд. І не лише тому, що це красиво, не лише тому, що ми українці, а просто тому, що це зручно, корисно і набагато смачніше, аніж їсти й пити з посуду пластикового, пластмасового, та хоч би й золотого.

Хай же завжди ваш глиняний посуд буде чим наповнити, адже, як казали в народі, до столу добре сісти, коли на нім є що їсти.

Контакти

НАША АДРЕСА:
01001, Україна, Київ,
вул. Мала Житомирська,
буд. 11 офiс 5а
Тел./факс:
+38 (044) 2783759
Vodafone:
+38 (050) 0710120
НАШ E-MAIL:
urk.ukraine@gmail.com
Вiдвiдувачiв сьогоднi 11.08.2022 : 95
Вiдвiдувачiв з 17.03.2003 : 2258773

Copyright © 2003-2022 Українське Реєстрове Козацтво

Усi права на матерiали, якi знаходяться на сайтi Українського Реєстрового Козацтва, захищаються у вiдповiдностi до Законодавства України. Використання матерiалiв дозволяється у випадку посилання (для iнтернет-видань - гiперпосилання) на www.kozatstvo.org.ua. <

Проблеми/коментарiї? Пишiть