Канапки з твердого сиру зі шпротною масою
300 г твердого сиру, банка шпротів, 50 г вершкового масла, 2 круто зварені яйця, мариновані гриби та огірки, чайна ложка гірчиці, столова ложка майонезу, зелень петрушки, солодкий червоний перець.
Для канапок взяти продовгувато-круглої форми твердий сир і нарізати його кружечками завтовшки 0,5 см. Перекласти пастою, прикріпити іншим кружечком. Наверх накласти грудочку пасти, вкласти маленький грибочок, на інші канапки – фігурно нарізані кружечки маринованого огірка прикрасити соломкою червоного солодкого перцю і листочком петрушки. Так приготовані канапки скласти на скляній тарілці. Чим менші кружечки, тим ефектніші.
Для пасти шпротинки без хвостиків вим’яти виделкою з посіченими яйцями, маслом, для гостроти додати гірчиці і столову ложку майонезу.
Рулет з капустою
Тісто: 600 г борошна, 50 г дріжджів, 200 г сметани, 150 г маргарину (вершкового масла), 2 яйця, столова ложка цукру. Начинка: 700 г свіжої капусти, 20 г сушених грибів, 100 г маргарину, 2 цибулини, мелений перець, сіль.
Для тіста до просіяного борошна додати маргарин, роздроблений на грубій тертці цукор, жовтки, роздроблені дріжджі, все посікти, вливаючи сметану, і сікти до утворення маси, тоді домісити рукою. Тісто накрити, щоб підійшло, за той час приготувати начинку. Якщо тісто підійшло, начинка приготована і охолола, то розкачати з тіста прямокутний корж, накласти начинку, згорнути рулетом і обережно покласти у вузьку форму, змащену маргарином, змастити і випікати в нагрітій духовці протягом 30-40 хвилин. Спечений рулет нарізати на скибки і полити розтопленим вершковим маслом.